Mijn Erasmuservaring in Parijs was niet altijd even perfect. Soms kan je wel eenzaam zijn en de voorbereidingen (zoals een kot zoeken) verlopen niet altijd even vlot. Maar ik zou het zeker opnieuw doen! Ik probeerde zoveel mogelijk mensen te leren kennen, maar dat was niet gemakkelijk; de Parijzenaars zijn heel afstandelijk, mijn klasgenoten bleven 'oppervlakkig' en andere Erasmussers zaten verspreid over gans Parijs (en de voorsteden).
Gaandeweg vond ik dan mijn draai, en de hele belevenis van een nieuwe universiteit met onbekende professoren was echt fantastisch! De proffen waren heel vriendelijk, de stof superinteressant en de medeleerlingen behulpzaam.
Ik volgde logique et théorie des ensembles en arithmétique. Vooral dat laatste is een aanrader omdat het zeer veel dingen bespreekt, van algebra tot codeertheorie en priemgetallen.
De manier van lesgeven hangt natuurlijk af van de stijl van de professor, maar dat gebeurde zoals in Gent aan bord; het grote verschil zat hem in de verhouding theorie/oefeningenlessen. Bij ons wordt er (bijna) altijd meer aandacht geschonken aan de theorie, in Parijs was dat juist het omgekeerde: oefeningenlessen namen 2/3 van de tijd in beslag. Deze verandering was ook tof, alhoewel ik toch voor meer theorie kies, maar de oefeningen waren daar ook gewoon veel theoretischer! Dat was dan de manier waarop je zelf zocht (en als het nodig was hulp kon vragen) die het verschil maakte. Voor de uiteindelijke examens had ik geen problemen. De taal vormt al snel geen probleem meer omdat de wiskundige woordenschat nu eenmaal beperkter is en ik had ook maar 2 vakken (in totaal 18 studiepunten) aangezien ik in tweede bachelor een vak extra afgelegd had en ik mijn bachelorproject via mail schreef. Ik weet dus niet goed of de universiteit op dat vlak studenten die het moeilijker hebben, beter zou begeleiden, maar je kon altijd extra uitleg vragen bij de professoren (mondeling of per email), zoals bij ons dus.
Ook op andere vlakken vond ik Paris 7 (Diderot) een hele goeie universiteit. Ze is veel kleiner dan Gent: je kan er bijna alle richtingen volgen, maar er zijn minder studenten zodat bijvoorbeeld de infrastructuur beperkt was - de Sterre zou groot genoeg zijn. Maar dat had juist zijn voordelen: alle studenten bij elkaar zorgen voor meer diversiteit, er was dan ook meer interesse in andere studies met onder andere filmavonden van de studenten cinematografie.